PLASTIKKIRURGI

Fettsugning

Fettsugning är ett plastikkirurgiskt ingrepp där fettceller avlägsnas från lokala fettdepåer i ett önskat område. Dessa fettceller återbildas inte utan är borta för gott!

Boka din konsultation här

Vi föds med ett visst antal fettceller i kroppen. När vi går upp eller ner i vikt förändras storleken på fettcellerna, men antalet påverkas inte. Ibland är det svårt att bli av med vissa fettdepåer trots träning och bra kosthållning. Ett sätt att avlägsna dessa fettdepåer är genom att göra en fettsugning. En fettsugning är ingen metod för att gå ner i vikt utan du skall ha ett normalt BMI på ungefär 25-28, beroende på var det lokala fettet sitter.

Vilka områden går att fettsuga?

En fettsugning kan göras i de flesta områden på kroppen där det finns fettdepåer. Nedan följer exempel på vanliga områden som går att fettsuga.

  • Mage och höfter
  • Rygg
  • Lår
  • Haka
  • Innerarmar
  • Insida knän

Information om operationen

Operationen

På operationsdagen träffar du plastikkirurgen som fotograferar och markerar operationsområdet. Ingreppet kan göras i narkos eller i lokalbedövning beroende på vilket område som ska fettsugas och hur omfattande det är. Små snitt görs i huden och med en trubbig, smal kanyl som är kopplad till en pump sugs fettceller ut i en behållare. Snitten är endast ett par millimeter långa och sys ihop med enstaka stygn. Ingreppet kräver som regel inte övernattning på sjukhus. Vid större fettsugningar som till exempel vid tillståndet lipödem, kan övernattning behövas.

 

Efter operationen

Svullnad och blåmärken

Det är vanligt med ömhet, svullnad och blåmärken efter operationen. Svullnaden kan hålla i sig i några månader men avtar successivt med tiden. De blåmärken som kan uppstå försvinner vanligtvis inom 2-3 veckor.

Uppföljning

Efter ca 1 vecka kommer du på ett återbesök till mottagningen för att ta bort stygnen. På grund av att operationsområdet kan vara svullet några månader efter operationen syns inte slutresultatet direkt. Slutresultatet utvärderas på ett återbesök hos plastikkirurgen 6 månader efter operationen. Du kontaktar själv kliniken och bokar in det besöket.

Eftervård

Efter operationen ska du bära en gördel i totalt 6 veckor, 3 veckor dygnet runt och ytterligare 3 veckor dagtid. Gördeln provas ut på operationsdagen. Det är viktigt att du följer rekommendationen om användningen av gördeln då den minskar obehag och svullnad svullnad samt hjälper huden att dra ihop sig.
Efter en fettsugning av hakan ska ett hakförband användas i totalt 1 vecka efter operationen. De första 2 dygnen ska det bäras dygnet runt och sedan dag eller natt i ytterligare 5 dagar.

Aktivitet

Sjukskrivning efter operationen beror på hur fysiskt tungt arbete man har. De flesta kan börja jobba igen redan efter några dagar, men ibland kan man behöva vara hemma från jobbet i en vecka.
Det är viktigt att du kommer upp och rör på dig efter operationen, men du ska undvika träning. Första veckorna kan du hålla igång med lugna promenader. Träning kan återupptas efter 4-6 veckor.

Risker och problem

Blödning 
Efter en fettsugning kan det rinna blodtillblandad vätska från de små ingångshålen i ca 24 timmar efteråt och det är helt normalt. Några stora blödningar blir det dock inte vid endast fettsugning.

Infektion
Infektionsrisken är minimal vid en fettsugning då snitten genom huden endast är millimeterstora.  Eftersom du följs upp på mottagningen kan vi snabbt identifiera tecken på infektion och recept på antibiotika skrivs vid behov.

Förändrad känsel
Nedsatt känsel är vanligt efter operationen, men brukar successivt komma tillbaka efter första veckorna.

Blodpropp

Vid större fettsugningar finns en liten risk för blodpropp. Om kirurgen bedömer att risken är förhöjd ges läkemedel som förebygger blodpropp i samband med operationen.

Ojämnhet

Små ojämnheter kan ibland uppstå efter en fettsugning. Det är högre risk för ojämnheter om huden i området är oelastisk. Gördeln som ska bäras efter operationen hjälper till att läka ut det opererade området på ett jämnare sätt.

Prislista Fettsugning

*swipe to left to see all content
Fettsugning Pris
Haka
fr. 25 000 kr
Buk/midja
fr. 45 000 kr
Höfter
fr. 35 000 kr
Knän
fr. 20 000 kr
Ridbyxlår/ytterlår
fr. 35 000 kr
Insida lår
fr. 30 000 kr
Venusberg
fr. 20 000 kr

Vill du veta mer?

Är du nyfiken och vill veta mer om oss på Stockholm Plastikkirurgi? Välkommen att höra av dig via telefon eller mail. Följ oss även på sociala medier för att ta del av nyheter och erbjudanden!

Läs mer