PLASTIKKIRURGI

Lårplastik

Lårplastik är ett plastikkirurgiskt ingrepp där formen på låren förbättras genom att överskottshud tas bort. Ingreppet görs ofta i kombination med en fettsugning för att avlägsna eventuella fettdepåer.

Boka din konsultation här

Hudöverskott på låren kan ha flera orsaker, men de vanligaste är ökad ålder eller viktnedgång. Den hängiga huden kan vara väldigt besvärande och resultera i vardagliga problem som att till exempel låren skaver mot varandra eller att det är svårt att hitta kläder som passar. Med en lårplastik skapas en smalare och fastare form på låren.

Information om operationen

Operationen

På operationsdagen träffar du plastikkirurgen och narkosläkaren. Kirurgen fotograferar operationsområdet och gör en markering. Formen och längden på snitten beror på mängden överskottshud som ska tas bort. Om det bara är slapp hud högt upp på insidan av låren kan snitten i vissa fall läggas uppe i ljumskarna och täcks då av underkläderna. Ofta behövs hud tas bort även längre ner på låret och då läggs snittet också vertikalt på insidan av låren.

Operationen utförs i narkos och tar 2-6 timmar. Efter operationen kommer du till uppvakningsavdelningen och därefter stannar du kvar 1 natt på vårdavdelningen för observation. Morgonen efter operationen träffar du kirurgen och om du mår bra och inga komplikationer har uppstått får du åka hem.

Efter operationen

Uppföljning

Efter ca 1 vecka kommer du på ett återbesök på mottagningen. Snitten sys med stygn som kroppen själv successivt absorberar, dessa behöver ej tas bort. Kirurgtejpen som sitter över ärren låter du sitta kvar tills återbesöket, vi klipper då trådändar och byter tejp. Ett till återbesök bokas efter ytterligare en vecka för att kontrollera att sårläkningen går åt rätt håll. Det är vanligt att det kan behövas flera återbesök för att kontrollera läkningen. Efter 6 månader tar du själv kontakt med kliniken och bokar in ett återbesök till plastikkirurgen för utvärdering av resultatet.

Eftervård

Efter operationen ska du använda en gördel i 3 veckor dygnet runt, därefter ytterligare 3-5 veckor dagtid.

För bästa ärrläkning rekommenderas att du fortsätter tejpa ärren i 6 månader efter operationen och att den byts 1 gång i veckan. För att ärren ska läka så fint som möjligt bör inte området utsättas för sol eller solarium under det första året.

Smärta

Den första tiden efter operationen upplevs ofta som ganska jobbig. Det är vanligt att låren är ömma, spända och svullna en tid efteråt. Kirurgen kommer att skriva recept på värktabletter som du ska ta hemma och det är viktigt att du följer ordinationen.

Aktivitet

Det är viktigt att du kommer upp och rör på dig försiktigt redan dagen efter operationen, men du ska inte anstränga dig fysiskt. De första 2 veckorna ska du ta det lugnt hemma och efter 3-4 veckor kan du ta kortare promenader. Träning kan återupptas efter 8-12 veckor.
Lårplastik är en stor operation och det är vanligt att sjukskrivning behövs i 2-4 veckor beroende på hur fysiskt tungt arbete man har.

Risker och problem

Risker och komplikationer

Blödning och infektion
Som vid all typ av kirurgi finns det en viss risk för blödning efter ingreppet och det är störst risk de första 24 timmarna. Blödningen behövs oftast åtgärdas under ett kortare kirurgiskt ingrepp och därför rekommenderar vi att du stannar i Stockholm första dygnet efter operationen.
Snitten sitter i ett område där det lätt kan bli infektion varför det är viktigt att duscha dagligen efter operationen. Du följs upp noggrant och om det skulle visa sig att det finns tecken på infektion efteråt så får du recept på antibiotika.

Förändrad känsel
Känselbortfall är vanligt efteråt, men känseln brukar successivt komma tillbaka. I enstaka fall kan det bli en kvarstående känselpåverkan, men detta brukar inte upplevas som något större besvär.

Blodpropp
Vid all kirurgi finns det en viss risk för blodpropp. Vid en lårplastik ges läkemedel som förebygger blodpropp i samband med operationen och en vecka efter. Att komma upp och röra på sig efter operationen minskar också risken för att få blodpropp.

Prislista Lårplastik

*swipe to left to see all content
Kroppsformande kirurgi Pris
Överarmsplastik
fr. 48 000 kr
Helt lårlyft (inklusive fettsugning)
fr. 120 000 kr
Innerlårsplastik (inklusive fettsugning)
fr. 55 000 kr

Vill du veta mer?

Är du nyfiken och vill veta mer om oss på Stockholm Plastikkirurgi? Välkommen att höra av dig via telefon eller mail. Följ oss även på sociala medier för att ta del av nyheter och erbjudanden!

Läs mer