PLASTIKKIRURGI

Ögonlocksplastik

Ögonlocksplastik är ett plastikkirurgiskt ingrepp där hud och i vissa fall även en del av muskel eller fett avlägsnas eller omfördelas över och under ögonen.

Boka din konsultation här

Med ökande ålder försämras hudens elasticitet och spänst vilket kan orsaka ett hudöverskott ovan och under ögonen. Ögonlockens utseende kan också påverkas av ärftliga faktorer och livsstil. Hudöverskottet gör ofta att man ser trött ut och med ögonlocksplastik kan ett piggare och yngre utseende skapas.

Övre ögonlocksplastik

De övre ögonlocken påverkas även av att pannans hud tappar sin spänst successivt när vi blir äldre. Detta leder till att ögonbrynen sjunker ner något. Mycket överskottshud ovan ögonen kan skapa besvär då synfältet i vissa fall kan inskränkas när huden hänger nedanför ögonlockskanten.

Nedre ögonlocksplastik

Huden under ögonen förlorar också spänst när vi blir äldre. I vissa fall bildas endast hudveck under de nedre ögonfransarna och i andra fall blir området längre ner under ögonen påsigt. Ibland är det tomt på volym under ögat och då kan en fettransplantation behöva göras till området för bästa resultat. Om det finns fettkuddar som buktar ut kan dessa avlägsnas eller också omfördelas i området där det är tomt på volym, en så kallad fettransposition.

Information om operationen

Operationen

Övre ögonlocksplastik kan göras i lokalbedövning eller narkos och tar ca 1h. Snittet läggs i globvecket och överskottshuden avlägsnas. Ibland tas även muskel- och fettvävnad bort. Snittet sys ihop med en tunn tråd under huden som sticker ut vid insidan samt utsidan av ögonvrån.

Nedre ögonlocksplastik utförs oftast i narkos och tar ca 1h. Snittet läggs precis under de nedre ögonfransarna eller längre ner på kinden beroende på hur området ser ut. En kombination av övre- och nedre ögonlocksplastik kan göras samtidigt och ingreppet utförs då i narkos.

På operationsdagen får du träffa plastikkirurgen och om du ska sövas träffar du även narkosläkaren. Kirurgen fotograferar operationsområdet och markering görs för snitten.

Efter operationen

När operationen är klar får du ligga kvar ett par timmar med kylglasögon på ögonlocken. Operationen kräver inte övernattning på sjukhuset, du får gå hem samma dag.

Smärta
När bedövningen släpper efter operationen kan en pulserande smärta samt obehag upplevas i det opererade området, men det avtar redan efter ca 30 minuter. Första veckan efter operationen är det vanligt med lätt ömhet, men smärtan brukar upplevas som mycket hanterbar.

Svullnad och blåmärken

Det är vanligt med svullnad och blåmärken efter operationen. Det är som mest svullet de första dagarna och sedan avtar det successivt. Blåmärken kan uppträda både på de övre ögonlocken och under ögonen och försvinner inom 1-3 veckor. Efter 2 veckor går det bra att sminka över området om man vill.

Eftervård
Kirurgtejpen som sitter över stygnen ska du låta sitta kvar första veckan. Efter ca 5-7 dagar kommer du på ett återbesök på mottagningen där vi tar bort tejp och stygn samt kollar att sårläkningen går åt rätt håll. Utvärdering av resultatet av operationen sker på ett återbesök på mottagningen efter 6 månader som du själv ringer och bokar in.
För att ärren ska bli så fina som möjligt, undvik att utsätta ärren för sol eller solarium första året efter operationen.

Aktivitet
Träning kan återupptas 2 veckor efter operationen. De första 2 veckorna kan du ta promenader i ett lugnt tempo.
Det går bra att gå till jobbet redan dagen efter operationen, men de flesta väljer att vara hemma 1-2 veckor på grund av svullnad och blåmärken.

Risker och problem

Kvarstående svullnad
I vissa fall kan det blir en kvarstående svullnad under några veckor efter operationen. Om det upplevs som besvärligt kan lymfmassage rekommenderas för att minska svullnaden.

Infektion
Det är ovanligt med infektion efter ögonlocksplastik. Du följs upp på mottagningen efter operationen och om det skulle visa sig att det finns tecken på infektion så får du recept på antibiotika.

Scleral Show
Om spänsten i nedre ögonlocket är dålig kan det bli en dragning i den nedre ögonlockskanten efter operationen. Detta går vanligtvis över och orsakas av svullnad i området. Plastikkirurgen bedömer noggrant spänsten i huden under konsultationen innan operationen för att se hur stor risk det är för det här problemet.

Prislista Ögonlocksplastik

*swipe to left to see all content
Plastikkirurgi ansikte Pris
Ansiktslyft
fr. 100 000 kr
Halslyft
fr. 100 000 kr
Ansiktslyft (inklusive halslyft)
fr. 130 000 kr
Ögonbrynslyft
fr. 45 000 kr
Öron utstående
fr. 45 000 kr
Ögonlocksplastik övre
fr. 30 000 kr
Ögonlocksplastik undre
fr. 39 000 kr
Ögonlocksplastik övre och undre
fr. 64 000 kr
Undre ögonlocksplastik med fettransposition (inkl narkos)
fr. 49 000 kr
Hakimplantat
fr. 45 000 kr
Fettransplantation 1 område
fr. 25 000 kr
Fettransplantation 2 områden
fr. 35 000 kr
Fettransplantation 3 områden
fr. 40 000 kr
Läpplastik
fr. 35 000 kr
Sy igen hål i örsnibbar
1 st 8000 kr 2 st 14 000 kr

Vill du veta mer?

Är du nyfiken och vill veta mer om oss på Stockholm Plastikkirurgi? Välkommen att höra av dig via telefon eller mail. Följ oss även på sociala medier för att ta del av nyheter och erbjudanden!

Läs mer